pondělí 11. ledna 2021

Vážně používáš to sklo na jídlo?

   Zdravím lidičky, dneska jsem si připravila takové své menší povídání. Celou dobu, co se zabývám vonnými svíčkami a vosky, narážím na takovou věc. Co se sklem od vypálené svíčky? Mám ohromnou radost, že tolik lidí přemýšlí, jak tuto část zrecyklovat, to je skvělé, a správné, kéž by jste tak přemýšleli u všech svých odpadků. Za druhé to i chápu, protože ty skleněné obaly jsou moc pěkné a přímo vybízí k tomu si je nechat, aneb designeři odvedli dobrou práci, bez toho by si ty svíčky skoro nikdo nekoupil. Už jsem viděla nejrůznější nápady, podle druhu skla, netýká se to jen Yankee Candle, také Wood Wick, Village Candle, BBW,... Někdo si sklo nabarví, a dá do něho světýlka, jiný z "loďky" od WW udělá kořenáč na kaktusy a sukulenty, kelímky na tužky, dózičky na šperky, atd. atd., to je všechno skvělý a mnohdy zírám s úžasem, jaké báječné nápady a jak krásné provedení lidi napadne, ale je tu jedna věc, která mě dost zaráží a o té potřebuji prostě něco říct. Použití na jídlo. Nejsem chemik a vím že hodně lidí věří, že když to sklo umyjí, bude to v pořádku. Bohužel já o tom zase tak moc přesvědčená nejsem. Mám k tomu důvody.

  Když máte sklo od HW např. Yankee Candle, poměrně dost lidí to zvolilo jako dózičky na potraviny, třeba čočku, rýži, cukr,... i kdyby to sklo šlo umýt tak moc, že bude nezávadné, a zase musím říct, že o tom dost pochybuji, tak co s tou plastovou věcí, co zajišťuje uzavření HW?

  A další bych vám ráda ukázala fotografie, ze skladování vonných vosků. Vosky po léta skladuji v kovových dózách a papírových krabicích od bot. A možná se někdo bude divit, že po tomhle ty vosky ještě pálím.

  Začnu tou jemnější věcí, krabice od bot. Na papírové krabici, kde skladuji vonné vosky jsem si nedávno nechala na asi hodinu roušku, spadla mi na ní, protože krabice je pod poličkami, poté jsem si roušku vzala ven, než jsem vyšla, myslela jsem si, že mamka pálí nějaký vosk nebo svíčku, venku jsem ale zjistila, že to jde z té roušky, ta rouška byla tak nasáklá vůní, že se v ní dýchalo velmi nepříjemně.

  Teď ta drsnější věc, kovové dózy. V různých kovových dózách jsem skladovala jak nové, tak už pálené vosky, po chvilce už dózy nešly použít nikdy na nic jiného, kov okamžitě převzal pach vosků, všude se vytvořil takový suchý lepivý film. V poslední takové krabičce, ve které mám teď už poslední vosk, pak půjde do odpadu, jsem skladovala vosky pár let, barevný designe krabičky je lehce od toho "vyžraný" a bylo jedno, zda v těchto krabičkách byl jeden nebo více vosků. Ta změna vnitřní struktury kovu se stala poměrně rychle.




  Chtěla jsem vám to říct a ukázat, aby jste o tom věděli, až budete zase dávat potraviny do HW a péct v loďkách od WW.

2 komentáře:

  1. Mohu se zeptat jaké konkrétní poznatky vás vedou k tomu, že po vyvaření skla, může být pro potraviny závadné?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inu, přečtěte si článek a třeba to zjistíte :)

      Vymazat

Přeji krásný den... =)